NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

3 redenen om NFT-art te maken

NFT-art maken

Ben jij een kunstenaar of een liefhebber van kunst en twijfel jij om zelf NFT’s te gaan maken? In dit artikel lees jij 3 redenen waarom NFT-art maken jouw wereld totaal kan veranderen!

1. Door middel van NFT-art bezit jij digitale kunst

Voordat de blockchain bestond hebben we nooit echt iets kunnen bezitten dat volledig digitaal was. We konden foto’s, video’s en bewegende beelden alleen doorgegeven, een nieuwe bestemming gegeven en opnieuw posten. Er was geen mogelijkheid om concreet eigendom over een digitaal bestand of kunstwerk te bezitten. De opkomst van NFT’s verandert dit. Door middel van NFT’s krijg je namelijk de mogelijkheid om digitale kunst te kopen of verkopen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

Om NFT’s te verkopen moeten ontwerpers een ‘legaal’ eigendom van hun werk krijgen. Dit wordt gedaan door het kunstwerkt te ‘minten’ op de blockchain. De blockchain is een digitaal transactiesysteem. De blockchain legt informatie vast op een manier die 100% veilig is en het onmogelijk maakt om te hacken. Dit betekent dat het systeem optimaal is voor het nagaan van auteursrechten en het bijhouden van gegevens. Theoretisch zal elk digitaal kunstwerk dat je maakt en mint alleen naar jou kunnen leiden. Uiteindelijk gaat dit proces digitale kunstenaars in staat stellen om formele erkenning te krijgen voor hun werk. Net zoals een schilder als Leonardo da Vinci erkenning krijgt voor zijn schilderijen zoals de Mona Lisa.

2. Je kan geld verdienen met NFT-art 

NFT-kunst is een totaal nieuwe manier om digitale kunstwerken te categoriseren waarmee ontwerpers geld kunnen verdienen met hun werk. NFT’s zijn een toegankelijkere manier voor ontwerpers om kunst te maken en betaald te krijgen voor hun creativiteit. Je hoeft als kunstenaar niet langer klanten te achtervolgen om geld te innen. Je hoeft ook geen documentatie meer voor te bereiden. En laatste hoef je ook niet meer te wachten op feedback of je kunstwerk te wijzigen en bewerken om aan de behoeften van een klant te voldoen.

Royalties op NFT-art

Sommige NFT-art wordt geleverd met zogeheten royalties voor de kunstenaar. Dit houdt in dat telkens dat het kunstwerk wordt doorverkocht, de kunstenaar een vast percentage van alle toekomstige verkopen ontvangt. Dit hangt af van welk platform de artiest heeft gebruikt. Zora is bijvoorbeeld een NFT-platform met de optie “Creative Share”. Dit betekent dat gebruikers onmiddellijk kunstwerken kunnen kopen en verhandelen. Telkens als een NFT dan wordt verkocht krijgt de kunstenaar een deel van de opbrengst. Klik hier om meer te leren over NFT royalties. 

De waarde van NFT’s

Een ander ding dat de kunstindustrie enorm beïnvloedt door de uitbraak van NFT’s, is de waarde. Hoe waardeer je een fysiek kunstwerk in vergelijking met een virtueel kunstwerk? Wil je meer lezen over de waarde van NFT’s, lees dan dit artikel. Daarbij is de waarde van NFT’s en crypto-Art gebaseerd op de waarde van cryptocurrency. Dit omdat NFT’s worden verkocht op basis van crypto (Vaak Ethereum). Dit wordt weer doorvertaald in geldwaarde. Een NFT kan bijvoorbeeld worden verkocht voor 2 Ethereum. Dit is op dit moment ongeveer 8.000 euro (november, 2021) waard. Maar als de waarde van Ethereum daalt, dan daalt ook de waarde van het kunstwerk. Stijgt de waarde van Ethereum, dan stijgt het kunstwerk ook mee. De waarde ervan is dus continu afhankelijk van de cryptomunt.

NFT art maken

3. Je kan eenvoudig de hele wereld bereiken met jouw kunst

Vroeger was de exclusieve wereld van het verzamelen en verkopen van kunst iets wat gebeurde in fysieke ruimtes. Ontwerpers en kunstenaars verdienden geld met evenementen zoals tentoonstellingen en markten. De opkomst van NFT’s betekent dat het verzamelen van kunst zich naar online gaat verplaatsen. Waardoor het toegankelijk wordt voor veel kunstenaars over de hele wereld. Deze kunstenaars hadden vroeger niet de kans gehad om hun werk aan kopers over de hele wereld te verkopen.

Aan de andere kant kan het voor veel kunstenaar heel moeilijk zijn om een ​​vast inkomen te genereren uit NFT’s. Stabiliteit is een langzame bloeier en is terug te vinden in trouwe klanten of door een consistente omzet van projecten. Maar als je nog niet wordt erkent als een goede kunstenaar of nog niet bekend bent. Dan kan het lastig zijn om je weg te vinden in deze competitieve branche.

Net als sociale media geven NFT-platformen ontwerpers directe toegang tot een wereldwijd publiek.  Het hebben van een al bestaande online aanhang helpt de artiest erg vooruit om sneller bekendheid te krijgen in de NFT-markt. Het lastige voor ontwerpers is om uit te zoeken hoe ze hun publiek en fans kunnen omzetten in kopers. Net als elk ander merk moet je jouw doelgroep vinden en leren kennen om zo een emotionele band met hen op te bouwen. Dit betekent dat je merkstrategieën moet onderzoeken om uit te zoeken wat voor jouw werkt. Als je nog niet veel online aanwezig bent, kijk dan ook eens dieper naar jouw benadering van marketing.

Inclusiviteit versus exclusiviteit

De kunstsector van NFT’s beweert een inclusieve, beschermende omgeving te creëren voor digitale kunstenaars om zo geld te verdienen. Iedereen met toegang tot een computer (en wat crypto om de NFT te minten) kan een NFT maken. Hierdoor heeft iedereen in theorie de kans grootst te worden als NFT-kunstenaar. Je specialiteit kan het maken van realistische kunst zijn, maar ook 3D-motion graphics of blokkerige pixels zoals de Nyan Cat-video (die voor $ 600,00 werd verkocht). De opkomst van NFT’s is levensveranderend voor miljoenen creatievelingen over de hele wereld.

Maar waar je dus wel op moeten letten is de prijs van het minten van NFT’s. Ontwerpers moeten elkaar overbieden om hun kunstwerk op Blockchain te laten ‘minten’. Prijzen fluctueren, afhankelijk van tijd en netwerk, maar het varieert tussen de 70 euro en 900 euro. Deze vergoeding garandeert geen verkoop voor ontwerpers, maar zonder het te betalen kunnen ze hun kunstwerken niet op de NFT-markt aanbieden.

Na het lezen van dit artikel ben jij op de hoogste van de top 3 redenen om NFT-art te maken. Veel succes met het maken en vastleggen van jouw kunst!

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen