NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

Gas Fees uitgelegd

Gas Fees

Zie jij ook overal het begrip Gas Fees terugkomen en vraag je je af wat dit precies inhoudt? In dit artikel leer jij de betekenis van Gas Fees, waarom deze vorm van transactiekosten bestaan en hoe je erop kan besparen. 

Gas Fees Betekenis

“Gas Fees” zijn de transactiekosten die mensen aan de miners betalen om hun transactie in de blockchain te verwerken. Het is een meeteenheid die de hoeveelheid werkinspanning definieert die nodig is om een bepaalde actie op de blockchain uit te voeren. Door middel van de Gas Fee wordt dus gemeten hoeveel rekenkracht en energie er nodig is om een transactie of proces te registreren op een blockchain-netwerk zoals Ethereum.

Het systeem werkt volgens een standaard vraag- en aanbodmechanisme. Als er meer vraag is naar transacties, kunnen miners ervoor kiezen om alleen transacties op te nemen die meer betalen. Hierdoor worden gebruikers gedwongen om meer te betalen om hun transacties snel  te laten verwerken. Wanneer je Ethereum gebruikt kan je er ook voor kiezen om hogere Gas Fees te betalen voor snellere transacties.

5 belangrijkste feiten die je moet kennen over Gas Fees:

  •  Gas Fees meten precies hoeveel rekenkracht een bepaalde transactie nodig heeft voordat deze op een blockchain-netwerk kan worden vastgelegd.
  •  Je hebt ETH nodig om de Gas Fees te betalen bij transacties op het Ethereum-netwerk.
  •  De structuur van de Gas Fees evolueert dankzij alternatieve cryptocurrency zoals Cardano, Polkadot en Solana. Deze cryptocurrency zijn gericht op het bieden van duurzaamheid en betaalbaarheid aan de gebruikers.
  • De GAS Price wordt bij Ethereum uitgedrukt in GWEI. GWEI is 1/1.000.000.000ste deel van ETH. Dus 1 GWEI =  0.000000001 ETH. En 1 ETH = 1.000.000.000 Gwei. Daarbij is 1 GWEI het kleinste beetje ETH dat je kan bezitten. Net zoals 1 eurocent het minste is wat je kan hebben van de euro is 1 GWEI het minste wat je kan hebben van ETH.
  •  Ethereum ligt onder vuur door de relatief hoge Gas Fee. Dit komt door het toegenomen verkeer en de enorme hoeveelheid gegevens die constant worden verzonden.

Gas Limit en Gas Price 

Gas Limit is iets anders dan de Gas Price. Met Gas Limit geef je aan hoeveel Gas je maximaal aan een transactie wilt uitgeven. Dit limiet bestaat omdat je anders het risico loopt om veel te veel te betalen voor een transactie.

Met crypto-wallets zoals MetaMask kunnen gebruikers rechtstreeks communiceren met het Ethereum-netwerk en zelf kiezen hoeveel Gas ze willen betalen. Hoe meer Gas je biedt hoe sneller je transactie wordt verwerkt. Er zijn verschillende websites waar je de huidige Gas Fees kan volgen. Voorbeelden hiervan zijn ethereumprice.org of etherscan.io.

Gas Fees zijn niet fijn, maar wel logisch

Zoals je hierboven hebt gelezen is het vrij eenvoudig om te snappen wat de betekenis van Gas Fees is. Voor vrijwel elk type transactie op de Ethereum-blockchain onderhandel je eigenlijk rechtstreeks met de miners van het netwerk.

Je gaat dus op zoek naar een miner die voor jou jouw transactie uit wilt voeren in ruil voor een gas-vergoeding. Hoe gecompliceerder jouw transactie is, hoe hoger de Gas Fee zal zijn. Elke keer dat je een transactie wilt doen kost dat rekenkracht- of energie. Het is jammer maar ook logisch dat het gebruik van deze energie kosten met zich mee brengt.

Besparen op Gas Fees

Als je wilt besparen op een Gas Fee dan kan je websites als www.etherscan.io en ethereumprice.org checken voordat je een transactie uitvoert. De kosten van Gas Fees fluctueren hevig, zelfs op eenzelfde dag zitten vaak redelijke verschillen. Door de websites bij te houden kan je ervoor kiezen om op het juiste moment van de dag de transacties te laten uitvoeren. 

Het is goed om ​​transacties te bekijken terwijl deze plaatsvinden op het netwerk. Zo kan je zien wat gebruikers daadwerkelijke aan Gas Fees betalen. Deze vergoedingen zijn meestal kleine hoeveelheden ETH (Ether). De vergoedingen worden uitgedrukt in “gwei”. Een enkele eenheid gwei wordt gedefinieerd als een miljardste (of één nano) van Ether. 

Wanneer Gas fees betalen?

Elke keer dat je crypto verzendt, betaal je een Gas Fee. Ook betaal je deze kosten voor het uitvoeren van alle soorten processen waarbij smart contracts nodig zijn. Bijvoorbeeld bij het minten van een NFT. Lees in dit artikel meer over smart contracts of in dit artikel meer over het minten van NFT’s

Hoge Gas Fee kosten

Ethereum is een van de bekendste en best werkende blockchains. De blockchain is hierdoor zo populair geworden dat het systeem het moeilijk heeft gekregen door de duizenden transacties. Al deze transacties strijden met elkaar om geminet te worden. Het drukke verkeer op het netwerk en de grootte van de gegevens die binnen het netwerk worden verplaatst, hebben een aanzienlijke invloed op de Gas Fees van Ethereum.

Momenteel kan Ethereum ongeveer 15 transacties per seconde verwerken. Miners nemen het hoogste bod als eerste in behandeling. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom Ethereum op het moment vrij hoge Gas Fees heeft. 

Dat is precies waarom Ethereum de nieuwe variant ETH 2.0 heeft aangekondigd. ETH 2.0 is een upgrade die de snelheid, efficiëntie en schaalbaarheid van het netwerk verbeterd. Dit zorgt er als het goed is voor dat het aantal transacties enorm kan worden verhoogd en de Gas Fees worden verlaagd. 

Daarbij zijn er nieuwere cryptocurrency opgestaan zoals ADA (Cardano), DOT (Polkadot) en SOL (Solana). Deze nieuwe crypto schudden de cryptomarkt op zijn kop met hun ongelooflijk lage Gas Fee per transactie. 

 

Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat een Gas Fee is. Nu weet jij waarom je deze bij het maken van een NFT of het doorvoeren van een transactie moet betalen. Hopelijk worden deze transactiekosten in de toekomst nihil zodat iedereen hier flink op kan besparen. Ook zou dit een stuk beter zijn voor het milieu.

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen