NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

NFT begrippen, termen en afkortingen

NFT termen

Als je je aan het verdiepen bent in NFT’s dan kom je op een gegeven moment zeker NFT begrippen, termen en afkortingen tegen waarvan je de betekenis niet weet. Mensen in de NFT-wereld gebruiken een heleboel termen, afkortingen en synoniemen. Sommige daarvan zijn erg handig om te weten en andere zijn gewoon grappige termen waar vaak een apart verhaal achter zit. In dit artikel leer jij van de 30 meest voorkomende woorden de betekenis. 

10k project

Een ‘10k project’ is een NFT-collectie waarin ongeveer 10.000 avatars verwerkt zitten. Dit type NFT is vooral bekent geworden door de CryptoPunks collection uit 2017. Hierna zijn veel mensen dit gaan nadoen. Niet elk 10k project heeft precies 10.000 avatars. Het is meer een beschrijvende term voor dit type kunst.

Airdrop

Wanneer er een ‘airdrop’ is dan krijg jij automatisch (en gratis) een aantal cryptomunten of NFT’s in jouw crypto-wallet. Dit wordt vaak gedaan om early-adapters te belonen voor hun vertrouwen.

Blockchain

De blockchain is letterlijk een realtime, onveranderlijk register van transacties en eigendommen. Dit houdt in dat de blockchain een betrouwbaar en bijna niet te hacken register is met daarin transacties en informatie over wie waarvan eigenaar is. 

Burn

Een NFT burnen betekent letterlijk het vernietigen van een NFT. Als er bijvoorbeeld 2.000 NFT’s uit een collectie van 5.000 zijn verkocht. Dan wordt er wel eens besloten om de overige 3.000 te burnen.

Coinbase

Coinbase is een bekend cryptocurrency handelsplatform. Hier kan je gemakkelijk cryptocurrency kopen, verkopen en uitwisselen. Coinbase maakt het kopen van crypto erg eenvoudig. 

Crypto-wallet

Een Crypto-wallet is een app waarmee eigenaren van cryptocurrency hun eigen crypto in op kunnen slaan. Je kan het zien als een digitale portemonnee voor digitaal geld. Dit zodat jouw crypto veilig wordt bewaard en opgeslagen. 

Diamond hands

‘Diamond hands’ is ondertussen een grote meme geworden. Een persoon met ’Diamond hands’ is iemand die zijn items niet verkoopt in moeilijke tijden. Ook al is de prijs hard gedaald, ziet de markt er slecht uit, is er erg veel negatief nieuws over het item. Iemand met Diamond hands verkoopt zijn item niet in deze tijden.

Ethereum

Ethereum is een opensourceplatform en miningnetwerk voor diverse cryptovaluta waaronder de eigen cryptovaluta ether (ETH). Dit decentrale netwerk is gebaseerd op het blockchain-concept.

Floor

De ‘floor’ of ‘floor price’ van een project is de laagste prijs die je kon betalen voor een NFT of project op een marketplace. 

FUD

‘FUD’ staat voor Fear, Uncertainty, and Doubt. Het begrip wordt gebruikt om negatieve berichten over bijvoorbeeld NFT’s te beschrijven. Deze berichten zijn volgens degene die ‘FUD’ roept niet accuraat of zelfs compleet verzonnen. Dit om angst te zaaien bij mensen. 

Engels: Fungible / Nederlands: Fungibiliteit

Fungible staat voor vervangbaarheid. Vervangbare bezittingen kunnen gemakkelijk met elkaar worden uitgewisseld omdat hun waarde niet gebonden is aan hun uniciteit. Zo is een biljet van 50 euro evenveel waard als een ander biljet van 50 euro. NFT’s zijn daarentegen ‘Non-fungible’. Non-fungible bezittingen zijn niet vervangbaar. Bij NFT’s heeft elk token een unieke code en deze code is niet hetzelfde bedrag waard als andere tokens.

Gas fee

Gas fee is een bepaald bedrag dat je moet betalen (in de vorm van crypto zoals ETH) als compensatie om transacties op de blockchain te kunnen doen. Om transacties op de blockchain te doen maak je namelijk gebruik van computers (rekenkracht) en stroom. Door middel van gas fee, betaal je de mensen die de rekenkracht leveren en de stroom gebruiken.

GMI

GMI is een afkorting voor Going to make it. Oftewel: deze NFT wordt volgens degene die GMI typt een succes.

Hodl 

‘Hodl’ is een old school crypto begrip. In eerste instantie was er een forum member die ‘hold’ verkeerd schreef. Hij schreef namelijk “I AM HODLING” in 2013 nadat bitcoin met 40% in prijs daalde. De term gebruik je dus als je wilt zeggen dat je een item niet verkoopt. ‘HODL’ heeft later een nieuwe betekenis gekregen namelijk ‘Hold On for Dear Life’. De betekenis hiervan komt op hetzelfde neer. 

Marketplace

Een marketplace is een plek waar mensen NFT’s kunnen kopen en verkopen. Een NFT kopen kan op meerdere platformen, lees hier meer over het kopen van NFT’s. 

Meta data

De meta data van een NFT bevat bepaalde informatie over de NFT. De Meta data kan je zelf instellen wanneer je een NFT maakt.  Deze meta data zorgt ervoor dat  de NFT-marketplaces de NFT’s beter kunnen orderen. In de meta data staan gegevens als de naam, omschrijving en eigenschappen van een NFT.

MetaMask

MetaMask is een zeer populaire ethereum wallet. Deze kan je ook gebruiken in de vorm van een Google Chrome extensie. In deze wallet kan je ethereum opslaan. MetaMask gebruik je om ETH van een exchange (zoals Coinbase) naar een marketplaces te brengen.

Minting

Tijdens NFT minting wordt een digitaal bestand omgezet in een crypto-verzamelobject op de Ethereum-blockchain. Het bestand wordt voor altijd opgeslagen in de database. Klik hier om meer te leren over NFT minting.

MM

MM is een veelgebruikte afkorting voor MetaMask.Dit een veel gebruikte crypto-wallet.

Moon

Je zult het vast wel eens gehoord hebben “x is going to the moon’”. Hiermee wordt bedoeld dat de waarde van x erg hard zal gaan stijgen in de toekomst.

NFT

Een non-fungible token ofwel NFT is een uniek digitaal bewijs waarmee jij kan bewijzen dat je de eigenaar van iets bent. Voor meer informatie over de betekenis van NFT klik op dit artikel

OS

OS is een afkorting voor OpenSea. Dit is een erg bekende  NFT-marketplace.

Royalties

Royalties zijn een bedrag dat wordt betaald aan de originele eigenaar telkens als de NFT opnieuw verkocht wordt. Dit bedrag ligt vaak tussen de 1% en 15%. Lees hier meer over NFT-royalties.

Rugpull

Een ‘’Rugpull’’ is iets wat je zeker niet wilt meemaken. Het betekent dat je opgelicht wordt. Dit gebeurt meestal bij de launch van nieuwe projecten. De eigenaren van het eerst zo hoopgevende project gaan er dan vandoor met het geld van de investeerders. De investeerders blijven vervolgens vaak met lege handen achter. 

Rug

Afkorting voor ‘’Rugpull’’. Wordt vaak gebruikt om mensen (soms onterecht) te waarschuwen voor een onbetrouwbaar project. 

Smart contract

Een smart contract (slim contract) is een digitaal protocol dat ervoor zorgt dat een contract automatisch uitgevoerd wordt op het moment dat de afgesproken criteria behaald zijn. Deze criteria staan vastgelegd op de blockchain. Smart contracts zorgen ervoor dat het mogelijk is om transacties te doen zonder dat er een derde partij nodig is om de afspraak te controleren.

Tokenization

Tokenization betekent het opdelen van je fysieke of digitale middel (bijvoorbeeld een NFT) in digitale eenheden (bijvoorbeeld een cryptocurrency). Het is mogelijk om deze  delen apart te verkopen. Wanneer een dure NFT van bijvoorbeeld 1 miljoen euro “getokenized” wordt, dan kunnen meerdere mensen eigenaar worden van die NFT.

Unwrapping

Makkelijk gezegd is unwrapping het tegenovergestelde van wrapping (zie uitleg hieronder). Unwrapping betekent dat je geselecteerde NFT’s niet meer gewrapt zijn. 

Whale

Een ‘Whale’ is iemand die heel erg veel geld heeft. Deze persoon heeft het misschien al geïnvesteerd in een crypto of in een NFT-project. ‘Whales’ hebben vaak een bepaalde invloed op de markt omdat ze erg veel dingen tegelijk kunnen kopen of verkopen. Dit kan zorgen voor prijsschommelingen van dat item. 

Wrapping

Wrapping binnen de NFT-wereld  betekent het verpakken van een aantal NFT’s (Dit kan gezien worden als het opslaan in een  digitale kluis). Je kunt je NFT’s wrappen zodat je deze makkelijke kan inwisselen voor cryptocurrency of andere NFT’s. 


Dit waren de  30 NFT begrippen, termen en afkortingen die je vaak tegenkomt als je je verdiept in NFT’s. Ik hoop dat jij je nu comfortabeler voelt in de wereld van NFT’s! Heb jij nog aanvullingen van NFT begrippen, termen of afkortingen? Dan hoor ik het graag!

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen