NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

NFT Smart contract uitgelegd

NFT smart contract

Steeds meer mensen weten inmiddels wat NFT’s zijn. Daardoor ontstaat al snel de vraag; hoe werkt een NFT? NFT’s zijn crypto-tokens die worden beheerd op verschillende blockchains. Een NFT functioneert door middel van een smart contract. In dit artikel leer je wat een NFT smart contract is, hoe deze contracten werken en wat de voordelen zijn.

Wat is een smart contract?

Een Smart contract is een protocol dat op de blockchain is opgeslagen. Een smart contract wordt uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze contracten gebruik je om de uitvoering van een overeenkomst te automatiseren. Door middel van Smart contracts zijn alle deelnemers 100% zeker van de afgesproken uitkomst. Dit allemaal zonder tussenkomst van een tussenpersoon of mogelijk tijdverlies. 

NFT Smart contract

Smart contracts ​​zijn ook essentieel voor het functioneren van NFT’s (non-fungible tokens). Smart contracts zijn namelijk stukjes softwarecode waarmee bepaalde informatie op een transparante en onomkeerbare manier wordt opgeslagen op de blockchain. Deze codes vormen de digitale activa die bekend staan ​​​​als NFT’s.

Een NFT wordt beheerd door een smart contract. Dit contract regelt voornamelijk deze 2 acties:

  • Het verifiëren van eigendom
  • Zorgen dat het mogelijk is om een NFT over te dragen 

Naast deze ‘basisfuncties’ zijn sommige NFT’s ook geprogrammeerd om andere acties uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is het regelen van NFT-royalties. Meer over NFT-royalties lees je in dit artikel.

Het maken van een NFT wordt NFT-minting genoemd. Hierbij schrijf je de smart contract code. Deze code bepaalt de eigenschappen van de NFT. Ook voeg je de NFT toe aan de gekozen blockchain. Het smart contract zorgt er ook voor dat de NFT uniek is en dat het onmogelijk is om deze te vervangen. Dit is de reden waarom NFT’s waarde hebben.

Hoe werkt een smart contract?

Smarts contracts werken door  “wanneer… dan… ” instructies te volgen. Deze instructie worden door middel van een code op de blockchain gezet. Een netwerk van computers voert de acties uit wanneer aan de vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan en dit is geverifieerd. Deze acties zijn bijvoorbeeld; het vrijgeven van geld aan de juiste partijen, het verzenden van meldingen of het registreren van een voertuig. Wanneer de transactie is voltooid wordt de blockchain automatisch bijgewerkt. Dat betekent dat het onmogelijk is om de transactie te wijzigen of te veranderen.

Binnen een smart contract kunnen een onbeperkt aantal voorwaarde worden opgesteld. Dit om de deelnemers ervan te verzekeren dat de taak naar tevredenheid voor beide partijen wordt uitgevoerd. Om de voorwaarden vast te stellen moet er duidelijkheid zijn over de volgende punten:

  • Beslis hoe transacties en gegevens worden weergegeven op de blockchain
  • Bereik een overeenstemming over de “wanneer… dan…”instructies die van toepassing zijn op de transacties 
  • Onderzoek alle mogelijke uitzonderingen die voor kunnen komen. Dit zodat er in geen geval onduidelijkheid ontstaat. 

Het smart contract moet vervolgens geprogrammeerd worden. Omdat deze contracten nog relatief nieuw zijn is het belangrijk dat je een betrouwbare ontwikkelaar of ontwikkelplatform uitzoekt. Op dit moment komen er steeds meer aanbieders voor het eenvoudig samenstellen van een smart contract. Dit zal in de toekomst zeker nog harder gaan stijgen en het wordt ook steeds makkelijker om dit zelf te regelen.

Voordelen van een smart contract

Gebruik maken van een smart contract biedt een aantal voordelen voor beide partijen. Hieronder staan de 4 belangrijkste voordelen uitgelegd.

1. Een smart contract garandeert snelheid, efficiëntie en nauwkeurigheid

Het contract wordt onmiddellijk uitgevoerd wanneer er aan de voorwaarde is voldaan. Omdat smart contracts digitaal en geautomatiseerd zijn is papierwerk overbodig. Ook hoef je het contract niet te controleren op fouten. Dit omdat alles van tevoren al is geregeld en deze overeenkomst niet te veranderen is.

2. Vertrouwen en transparantie

Vertrouwen en transparantie zijn een zekerheid. Er is geen derde partij betrokken bij het afhandelen van het contract. Ook worden de gecodeerde transacties tussen de deelnemers openbaar gedeeld. Bij een smart contract hoef je dus niet bang te zijn dat informatie stiekem is gewijzigd voor persoonlijk voordeel.

3. Veiligheid

Blockchain-technologie is erg veilig. De blockchain staat erom bekent dat het erg moeilijk te hacken is. Dit komt doordat de blockchain gedecentraliseerd is. Daarbij heeft het hacken van een deel van het systeem geen invloed op de andere delen.

4. Besparingen

Een smart contract maakt tussenpersonen overbodig. Hierdoor kan je besparen op eventuele kosten en vertragingen die je op zou lopen bij een tussenpersoon.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat NFT smart contracts zijn, hoe deze contracten werken en wat de voordelen zijn. Ben jij hierdoor geïnspireerd om NFT-art te maken? Lees dan dit artikel over de top 3 redenen om NFT-art te maken.

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen