NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

NFT verkopen? Leer hier hoe je dat doet! 

NFT verkopen

Wil jij graag beginnen met het verkopen van jouw eerste NFT? Als jij (digitale) content maakt, is het een mooie stap om je te verdiepen in het verkopen van NFT’s. In dit artikel leer je eenvoudig en snel het proces van het verkopen van een non-fungible token (NFT). Je leert hoe je een NFT verkoopt als een maker en als een handelaar. 

Hoe verkoop je een NFT?

Wanneer je gaat beginnen met het verkopen van jouw werk moet je het werk eerst “minten” tot een NFT. Een NFT is een digitaal eigendomsbewijs dat is gemaakt op een blockchain-netwerk (meestal Ethereum), dit bewijs garandeert het eigenaarschap over je werk. Het is mogelijk om elke digitale creatie vast te leggen op de blockchain. Het is vrij eenvoudig om het bestand om te zetten in een NFT door enkele stappen te volgen. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke verkoopprijs van je werk afhangt van subjectieve factoren zoals creativiteit, kwaliteit en jouw reputatie bij potentiële klanten (net zoals bij ‘gewone’ kunst het geval is).

Een NFT verkopen in 3 Stappen

Lees hieronder hoe je een NFT kan verkopen in enkele eenvoudige stappen.

1. Kies een marketplace die bij jou past en maak de NFT

De eerste stap is het selecteren van de juiste NFT-marketplace. Deze marketplaces kan je zien als de Amazon of bol.com van de NFT-wereld. Dit is namelijk een online-opslagplaats van allerlei soorten kunst die kunnen worden gekocht of verkocht. Er zijn tientallen marktplaces, en velen van hen zijn gespecialiseerd in een bepaald type digitale activa. Lees in dit artikel meer over de verschillende NFT-marketplaces. OpenSea heeft momenteel de grootste en meest diverse markt van NFT’s. Wil jij een account aanmaken op OpenSea? In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet!

Zodra je een marketplace hebt gevonden die perfect bij jouw past koppel je jouw (gevulde) crypto-wallet aan het platform. Heb je nog nooit met een crypto-wallet gewerkt? Dan lees je in dit artikel hoe je hiermee omgaat. Selecteert vervolgens de optie “Mint een NFT” en upload jouw digitale bestand. Het verdere proces kan per marketplace verschillen, maar bij de meeste kan je met slechts een paar klikken een NFT aanmaken. Wist je dat je door middel van NFT’s passief inkomsten kan genereren? Dit doe je door middel van NFT-royalties. Deze royalties moet je vaststellen tijdens het maken van jouw NFT. Meer informatie over NFT-royalties lees je in dit aritkel.

2. Biedt jouw NFT te koop aan

Zodra je jouw NFT hebt gemint, krijg je de mogelijkheid om deze op de marketplace te verkopen. Het is ook mogelijk om jouw NFT naar een andere marketplace over te zetten. Dit brengt wel extra kosten met zich mee. 

Om de NFT te verkopen klik je op de knop “Sell” en daarna volg je de aanwijzingen die op je scherm verschijnen. Op dit scherm kan je vaak ook details over de transactie invoeren. Voorbeelden hiervan zijn de prijs, het veilinglimiet en de cryptocurrency die NFT-kopers moeten gebruiken om te betalen. De marketplace berekent vervolgens eventuele “Gas Fees”. Dit zijn de kosten van het Ethereum blockchain-netwerk voor het registreren van transacties. Deze Gas Fee kosten zijn variabel. Dit betekent dat de kosten verschillen. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van hoe druk het op de blockchain is. Lees in dit artikel meer over het besparen op Gas Fees. De marketplace zal ook de kosten voor het afhandelen van de verkoop vermelden, meestal is dit een percentage van de uiteindelijke NFT-verkoopprijs.

3. Beheer jouw catalogus

Zodra je het aanmeldproces hebt voltooid is jouw NFT beschikbaar op de marketplace. Nu moet je de NFT promoten bij potentiële klanten. Dit kan je bijvoorbeeld doen via een website of met social media. Je kan de (nog) niet verkochte NFT’s ook beheren. Houd er rekening mee dat het aanbrengen van wijzigingen of het verwijderen van de vermelding op de website kosten met zich mee brengt. Daarbij is het niet mogelijk om je geld dat je eerder voor de Gas Fee hebt betaald terug te vragen.

Hoe handel je in NFT’s 

Het verkopen van NFT’s is niet alleen voor artiesten en kunstenaars. Sommige verzamelaars handelen vanuit hun NFT-verzameling. Als je een NFT van een maker of van een andere verzamelaar op een marketplace hebt gekocht, kunt je deze ook weer te koop aanbieden.

Een NFT verkopen die je eerder hebt gekocht

Het verkopen van je NFT’s op de secundaire markt (een transactie waarbij de oorspronkelijke NFT-maker niet betrokken is) is hetzelfde proces als hierboven beschreven, behalve dat het niet nodig is om het product te minten. Wanneer de NFT op dit moment nog niet op de gewenste marketplace staat of als je de NFT in een persoonlijke crypto-wallet hebt opgeslagen dan zet de NFT eerst over naar de marketplace waar je deze wilt verkopen. Klik vervolgens op de knop “Sell” op de pagina van de NFT die je wilt verkopen. Gas Fees en kosten voor de plaatsing zijn van toepassing en verlagen de uiteindelijke winst, dit geld ook voor eventuele royalties die de oorspronkelijke NFT-maker wellicht heeft ingesteld.

Wanneer een NFT verkopen?

Het juiste moment om een ​​NFT te verkopen, hangt grotendeels af van het doel van de NFT en waarom je het in de eerste plaats hebt gemaakt of gekocht.

Als je een artiest of digitale kunstenaar bent, kan het minten en verkopen van NFT’s een nieuwe manier zijn om betaald te worden voor het werk dat je doet. De verkoop en omzet  zal grotendeels afhangen van de vraag naar jouw producten en wat kopers bereid zijn te betalen. Houd de interesse van jouw klanten in de gaten om de verkoopprijs te maximaliseren, maar houd er ook rekening mee dat Gas Fees jouw winsten verminderen of er zelfs toe kunnen lijden dat je je werk met verlies verkoopt wanneer de aankoopprijs niet hoog genoeg is. Een Gas Fee op het Ethereum-netwerk kan al snel oplopen tot een bedrag van rond de 100 euro.

Wanneer je een NFT hebt gekocht en deze waarde is in de loop van de tijd in waarde gestegen, dan kan je ook handelen in NFT’s. Verkopen van een NFT kan een goed idee zijn als je het geld aan andere dingen wilt uitgeven of betere investeringen hebt gevonden.

Stel jezelf de volgende vragen bij het berekenen van jouw mogelijke winst of verlies:

  • Hoe hoog zijn de Gas Fees op het moment?
  • Moet ik een vergoedingen betalen aan de marketplace?
  • Is er sprake van NFT-royalties die aan de oorspronkelijke maker worden betaald?

Het is mogelijk om de Gas fees te verlagen. Dit kan je doen door middel van goede timing. Vermijd drukke dagen waarop het Ethereum-blockchain-netwerk overbelast is.

Het verkopen van NFT’s is lang niet altijd gemakkelijk geld verdienen. Het minten en vervolgens verkopen van je werk brengt transactie- en marktkosten met zich mee. Daarbij kan het handelen in NFT’s onzeker zijn gezien de grote mate van volatiliteit in deze jonge markt. Maar als je een artiest of kunstenaar bent die op zoek is naar een nieuwe manier om inkomsten te generen dan zijn NFT’s zeer zeker een interessante mogelijkheid! 

 

Na het lezen van dit artikel kan jij beginnen met het verkopen van een NFT. Ook weet je wanneer je een NFT kan verkopen en op welke punten je moet letten bij een verkoop. Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen