NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

Hoeveel is een NFT waard?

NFT waarde

Het begrip NFT zul je steeds vaker tegenkomen. En waarschijnlijk heb je ook al een idee van wat NFT betekend en inhoudt. In dit artikel vind je meer informatie over de waarde van NFT’s (non-fungible token). Wellicht heb je al wilde verhalen gehoord over NFT’s die voor 10-tallen miljoenen euro’s zijn verkocht. Maar lang niet elke NFT is zoveel waard. Ben jij benieuwd hoe je de waarde van een NFT berekent? En hoe kan het nu dat sommige NFT’s worden verkocht voor miljoenen en andere voor een paar euro. Na het lezen van dit artikel kan jij ook de waarde van een NFT bepalen. 

NFT’s met een erg hoge waarde

Op maart 2021 is het inmiddels beroemde kunstwerk Beeple verkocht voor 69,35 miljoen dollar (zie afbeelding hieronder). Hierdoor zou je bijna denken dat de meeste NFT’s een klein of groot fortuin waard zijn. Maar onthoud goed: voor elke NFT die voor een paar miljoen wordt verkocht, worden er duizenden zo niet tienduizenden non-fungible tokens verkocht voor bedragen onder de 100 euro.
Dit roept een belangrijke vraag op: met zoveel NFT’s op de markt, hoe kan een potentiële koper de ‘echte’ waarde van een niet-fungible-token inschatten? Laat staan inschatten hoe hard deze in waarde zullen stijgen? 

Beeple NFT-artBeeple’s collage, Everydays: The First 5000 Days, sold at Christie’s. Image: Beeple

Het is moeilijker om uit te leggen wat de ‘onderliggende’ waarde van een NFT is dan bijvoorbeeld van een aandeel. Overweeg zelf of je waar voor je geld krijgt. Bekijk of de NFT het voor jou waard is om te kopen. Een aanzienlijk deel van de NFT’s zal waarschijnlijk op een gegeven moment in prijs dalen.
In principe kan je de waarde van NFT’s als digitale kunst beschouwen. Spreekt de inhoud van de NFT jou aan, dan kan het voor jou persoonlijk interessant zijn om deze te kopen. Ook zullen NFT’s van beroemde digitale kunstenaars waarschijnlijk meer waard zijn dan NFT’s van kunstenaars die niemand kent. Hierover lees je meer in de onderstaande alinea. 

NFT waarde wordt beoordeeld door de vraag

De potentiële waarde van een niet-fungible token varieert afhankelijk van de categorie en is afhankelijk van wat het vertegenwoordigt. Als de NFT een kunstwerk of verzamelobject is, is de waarde wat de markt vraagt. NFT’s die in games worden gebruikt om prijzen zoals Sorare [een digitaal verzamelbaar voetbalplatform]-ruilkaarten te winnen, hebben een nuttig element dat kan worden gewaardeerd. Daarnaast kunnen NFT’s die financiële producten vertegenwoordigen op dezelfde manier worden geprijsd als bestaande producten.

Als het gaat om het voorspellen van de toekomstige prijs van NFT-kunstwerken of verzamelobjecten. Is het erg moeilijk om te zeggen welke specifieke NFT’s uiteindelijk een hoge waarde zullen aantrekken. Sommige mensen verdienen flink geld met het kopen en verkopen van kunst. Er is geen reden om te denken dat dit niet ook voor NFT’s gaat gebeuren.

In het geval dat de maker van een NFT al een gerespecteerde artiest is (of gewoon een beroemdheid). Is dat kans vrij groot dat diegene een hogere prijs zal vragen. Dat gezegd hebbende, voorspellen of het in de toekomst verder zal stijgen, is bijna onmogelijk. Terwijl het ook erg moeilijk is om te voorspellen welke specifieke NFT van een beroemde artiest of maker uiteindelijk het meest waardevol zal zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de schilder Picasso. Er is weinig bewijs dat suggereert dat hij zijn meest waardevolle schilderijen zelf bewaarde. Dus zelfs kunstenaars zijn zelf ook niet altijd in staat om te bepalen welke stukken in de toekomst de meeste waarde op gaan leveren.

Daarom wordt het op dit moment aangeraden om NFT-art alleen te kopen wanneer het desbetreffende werk artistieke waarde heeft voor de koper. Dus niet omdat je streeft naar mogelijke toekomstige winst. Zoals bij elke aankoop moeten consumenten overwegen of ze waar voor hun geld krijgen, in termen van wat de NFT voor hen waard is. Dat betekent natuurlijk niet dat je het niet kan doorverkopen met winst. Maar het is gevaarlijk om dat als doel te hebben als je hier niet in gespecialiseerd bent.

Toekomstige waarde van NFT’s

Hoewel de kans groot is op een kortetermijncorrectie in NFT-markten. Zullen NFT’s op langere termijn miljarden aan waarde creëren in verschillende sectoren. NFT’s zijn blijvend. Omdat ze een nieuwe manier vertegenwoordigen voor allerlei soorten artiesten om betaald te krijgen. En dat is al langer een groot probleem dat vroeg of laat zou worden opgelost.

Ben jij echt geïnteresseerd in NFT-art? Dan hierbij het volgende advies: met NFT’s-art , is het waarschijnlijk het beste om te focussen op kunstenaars die al vóór de huidige hype actief waren. Je kan in het algemeen beter vertrouwen op makers die 6 maanden geleden of zelfs 6 jaar geleden (digitale) kunst maakten en nu besluiten om het op de blockchain te zetten. In plaats van kunstenaars of projecten die tijdens de recente hype ‘van de ene dag op de andere’ op tevoorschijn kwamen.

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe een NFT wordt beoordeeld op waarde. Nu kan jij zelf ook de waarde van een non-fungible-token bepalen. Wil jij een NFT kopen, lees dan ook even dit artikel.

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen