NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

Top 5 duurste NFT’s ooit verkocht

Top 5 duurste NFT's ooit verkocht

De laatste paar maanden is de belangstelling voor Non fungible tokens (NFT’s) sterk gestegen. Hierdoor is de waarde van een aantal NFT’s ook flink toegenomen. De populairste NFT’s worden tegenwoordig voor miljoenen euro’s verkocht. Een NFT kan erg veel waard zijn door zijn unieke eigenschappen. Hierdoor is het voor (digitale) kunstenaars mogelijk om flink geld te verdienen aan hun kunst. In principe kan je als kunstenaar of artiest zelf bepalen hoe duur een NFT is. Je moet echter wel iemand vinden die dit bedrag ook wil en kan betalen. In dit artikel lees je over de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht. 

1. Pak’s ‘The Merge’ 

Artiest: Pak (anonieme artiest)
Verkocht voor: € 81.500.000.- ($ 91,8 miljoen)

Pak's The Merge NFT
Pak’s ‘The Merge’

Een NFT kan je ook in delen verkopen. Een voorbeeld hiervan is het kunstwerk ‘The Merge’ van Pak. Deze NFT-art is namelijk opgedeeld in 266.445 delen. The Merge is een NFT die is gekocht door 28.983 verzamelaars wereldwijd. Deze verzamelaars betaalde gezamenlijk 81,5 miljoen euro voor het kunstwerk. Gemiddeld betaalde elke koper dus 2800 euro mee aan het kunstwerk. The Merge is sinds 2 december 2021 officieel de duurste NFT ooit verkocht. Dit is de enige NFT met meerdere eigenaren in deze lijst van top 5 duurste NFT’s ooit verkocht.

2. Everyday: The First 5000 Days

Artiest: Mike Winkelmann, artiestennaam: Beeple
Verkocht voor: € 61.400.000.- ($ 69,3 miljoen)

Beeple NFT-art
Beeple, Everyday: The First 5000 Days

Everyday: The First 5000 Days is een kunstwerk gemaakt door digitale kunstenaar Mike “Beeple” Winkelmann. Het oorspronkelijke prijskaartje was ooit 1 miljoen dollar. Op 11 maart 2021 werd dit kunstwerk voor een recordprijs van meer dan 60 miljoen euro verkocht tijdens ‘Christie’s digital art auction’ ofwel Christie’s digitale kuntveiling.

Het kunstwerk is ontstaan doordat Beeple sinds 2007 elke dag een nieuwe foto op zijn website plaatste. Dit kunstwerk is een collectie geworden die bestaat uit meer dan 5000 foto’s die Beeple heeft ontwikkeld over de afgelopen 13 jaar. Het vertegenwoordigt zijn artistieke en technologische evolutie over deze periode. De hedendaagse angst voor technologie zie je bijvoorbeeld ook bij elke foto terugkomen. 

3. Beeple’s ‘HUMAN ONE’

Artiest: Mike Winkelmann, artiestennaam: Beeple
Verkocht voor: € 25.700.000,- ($ 28,98 miljoen)

HUMAN ONE is een hybride dus digitaal en fysiek kunstwerk van kunstenaar Mike Winkelmann. Het werk is in november 2021 verkocht voor meer dan 25 miljoen euro. Dit kunstwerk is ontworpen met als doel het aan één stuk door tonen van kunst, deze kunst zal in de loop van de tijd evolueren. Beeple heeft voor altijd externe toegang tot het kunstwerk, hierdoor behoud hij de creatieve controle over de inhoud ervan.

Beeple zie je vaker terugkomen in deze lijst van de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht. Deze kunstenaar is ook een van de meest spraakmakende digitale kunstenaars. Zo heeft hij ook nog andere werken verkocht zoals CrossRoads. Deze NFT-art werd voor 5,9 miljoen euro verkocht. Of het inmiddels bekende kunstwerk ‘Beeple’s Ocean Front’ ter waarde van 5,3 miljoen euro.

4. NFT’s uit de CryptoPunks collectie. Waaronder CryptoPunk #7523

Artiesten: Matt Hall & John Watkinson
Verkocht voor: 10.470.000,- ($ 11,8 miljoen dollar) 

CryptoPunk NFT verkocht

Het project ‘CryptoPunks’ is in juni 2017 ontstaan. Het project is opgericht door Larva Labs studio. Er zijn in totaal 10.000 unieke CryptoPunks (6.039 mannen en 3.840 vrouwen). Elke Cryptopunk is algoritmisch gegenereerd door middel van een computercode. Hierdoor zijn alle 10.000 Cryptopunks uniek. Sommige hebben zeldzamere eigenschappen dan andere en zijn daardoor dure NFT-art geworden. Het kunstwerk is een figuur van 24 × 24 pixels in 8-bits stijl. Het zijn de eerste non-fungible tokens (NFT’s) die op het Ethereum-netwerk zijn gemaakt. Deze kunstwerken werden in eerste instantie gratis vrijgegeven, iedereen met een ETH-wallet kon er eentje claimen. De enige kosten die de kopers moesten betalen waren “Gas Fees“. Op het moment van de release waren deze kosten minimaal.

SillyTuna verkocht onlangs Cryptopunk #7523 voor meer dan 10 miljoen euro. CryptoPunk #7523 wordt gezien als de ‘Covid Alien’. Deze NFT is uniek doordat het 1 van de 9 ‘alien punks’ is, daarbij is het de enige in deze reeks met een masker. Op OpenSea kan je de collectie CryptoPunks terugvinden

5. XCopy’s ‘A Coin for the Ferryman’

Artiest: XCopy (Anonieme artiest)
Verkocht voor: 5,350.000,- ($ 6,03 miljoen)

A coin for the Ferryman NFT

XCOPY is een anonieme NFT-kunstenaar. De artiest komt uit Londen en dit op dit moment bijna het enige wat over de artiest bekend is. XCopy was een van de eerste artiesten die zich verdiepte in de NFT-art wereld. Een van XCopy’s eerste NFT-art, ‘A Coin for the Ferryman’, werd gemaakt in 2018. Op 4 november 2021 werd dit kunstwerk voor meer dan € 5 miljoen euro verkocht. Het kunstwerk is een samensmelting van gekrabbelde gezichten op een kleurrijke achtergrond. Deze NFT bestaat in de vorm van een GIF.

Waarom zijn de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht zo prijzig?

NFT’s zijn over het algemeen de afgelopen maanden erg hard gestegen in populariteit. Een van de meest waardevolle kenmerken van een NFT is zijn uniciteit. Hierdoor kunnen (digitale) kunstenaars makkelijker geld verdienen met hun NFT-art. De bovengenoemde NFT’s zijn duur omdat het unieke kunstwerken zijn. Deze unieke kunstwerken zijn goed in de markt gezet, waardoor de vraag naar het kunstwerk erg hoog is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het één van de eerste NFT-art ooit gemaakt is of omdat de kunstenaar een wereldberoemde artiest is. Net als bij fysieke kunst is de waarde van een NFT afhankelijk van de vraag, lees in dit artikel meer over de waarde van NFT’s. Deze vraag wordt groter wanneer er een prachtig verhaal achter het kunstwerk zit. NFT’s zijn niet altijd miljoenen waard zoals de voorbeelden hierboven. Ze kunnen eenvoudig en onbeperkt geproduceerd worden. 

Conclusie

NFT’s openen deuren voor artiesten die er eerst niet waren. Daarom zal de hoeveelheid NFT’s in de toekomst blijven stijgen. Elke NFT met een hoge waarde heeft een mooi verhaal waarom de NFT zo duur is. Je hebt nu kennis gemaakt met de top 5 duurste NFT’s ooit verkocht. Ik raad je aan om bovengenoemde artiesten in de gaten houden. De kans is groot dat zij voor nog meer spectacel gaan zorgen de komende jaren. Wil jij nu ook aan de slag met het maken van NFT’s? Lees dan gelijk dit artikel over NFT-minting. Dan kan jij binnen 5 minuten jouw eerste NFT-art maken. 

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen