NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

Wat is een NFT?

Wat is een NFT

NFT’s stijgen enorm in populariteit en deze trend zal de komende maanden en jaren nog veel harder gaan toenemen. Inmiddels zijn er al miljoenen NFT’s verkocht. In de eerste helft van 2021 bereikte de markt van NFT’s zelfs een omzet van 2,5 miljard dollar. Nu ben jij deze NFT’s ook tegengekomen, maar wat houdt het begrip precies in en wat kun jij met NFT’s? Dit zijn erg logische vragen. In dit artikel leer jij wat een NFT is en de betekenis van NFT.

Wat is NFT

Allereerst 3 belangrijke feiten:

  • De afkorting van NFT is ‘non-fungible token’. Of in het Nederlands: niet ‘vervangbaar token’.
  • Een non-fungible token ofwel NFT is een uniek digitaal bewijs dat staat voor de eigendom van echte of digitale bezittingen. Voorbeelden hiervan zijn kunst, video’s, afbeelding en muziek. Let op: wanneer je een NFT koopt kunnen andere mensen kopieën maken van de afbeelding, video of het digitale item dat je bezit. Maar net als bij het kopen van een uniek kunstwerk, ben jij de enige die in het bezig is van het originele stuk. Daarbij is het origineel altijd waardevoller.
  • NFT’s gebruiken dezelfde blockchain-technologie die cryptocurrencies gebruiken, maar ze zijn totaal iets anders. Meer informatie over het verschil tussen NFT’s en crypto lees je in dit artikel.

 

Wat is een NFT

NFT betekenis

NFT staat letterlijk voor “non-fungible token”. In de basis is een NFT een digitaal eigendomscertificaat dat eigendom koppelt aan unieke fysieke of digitale bezittingen. Dit zijn bijvoorbeeld kunstwerken, onroerend goed, muziek of video.

NFT’s worden gezien als moderne verzamelobjecten. Ze worden online gekocht en verkocht en vormen een digitaal eigendomsbewijs van een bepaald item. NFT’s worden veilig vastgelegd op een blockchain. Dit is dus dezelfde techniek die wordt gebruikt voor crypto. Dit zorgt ervoor dat het een NFT uniek is. De technologie maakt het ook onmogelijk om NFT’s te wijzigen of te vervalsen.

Het woord ‘fungible’ in non-fungible token

Om NFT’s goed te begrijpen, is het handig om de betekenis te kennen van het economische concept van fungibiliteit. Fungible staat voor vervangbaarheid. Vervangbare bezittingen kunnen gemakkelijk met elkaar worden uitgewisseld omdat hun waarde niet gebonden is aan hun uniciteit.
Voorbeeld: je kan een 5 euro biljet omwisselen voor een ander biljet van 5 euro en je bezit nog steeds 5 euro. Het maakt niks uit dat het nieuwe 5 euro biljet een ander serienummer heeft.

NFT’s zijn daarentegen ‘Non-fungible’. Dit betekent dat Non-fungible bezittingen niet vervangbaar zijn. Bij NFT’s heeft elk token dus een unieke code en deze code is niet hetzelfde bedrag waard als andere vergelijkbare tokens.

Dus waarom geven mensen zoveel geld uit aan NFT’s?

Het is belangrijk om te begrijpen dat een NFT wordt gebruikt om te bewijzen dat jij de eigenaar bent van een bepaalde bezitting. De NFT is dus niet de bezitting zelf. Een NFT heeft dus alleen waarde als deze is gecreëerd door de eigenaar van een bezitting, bijvoorbeeld een kunstwerk. Door een NFT te maken, kunnen makers schaarste en authenticiteit verifiëren voor zowat alles wat digitaal is. Dit kan je vergelijken met een traditionele kunstverzameling. Zo zijn er eindeloze exemplaren van de Mona Lisa in omloop, maar er is maar één origineel. NFT-technologie helpt bij het toewijzen van het eigendom van het originele stuk.

Digitaal eigendom door middel van NFT

Non-fungible tokens kunnen worden gezien als eigendomscertificaten voor virtuele of fysieke activa. Waar crypto wordt neergezet als het digitale antwoord op valuta, worden NFT’s nu gezien als het digitale antwoord op verzamelobjecten. Een NFT representeert een eigendom voor een bezit. Dit kan een huis zijn, of een schilderij zoals de Mona Lisa, maar ook een digitaal kunstwerk. Je kan een printscreen maken van het digitale kunstwerk of zelf opslaan als JPEG of PNG, maar er zal altijd maar één originele versie beschikbaar zijn.

Nu jij dit artikel hebt gelezen weet jij de betekenis van non-fungible token en wat een NFT is. Misschien ben je zelfs zo enthousiast geworden dat je een NFT wilt kopen of maken. In deze artikelen lees je meer over het kopen van NFT’s.

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen