NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

Wat is een Rug Pull? Complete uitleg + Voorbeelden

Rug Pull NFT

Stel je bent een nieuwe belegger en je besluit om de nieuwste en populairste NFT of cryptocurrency te kopen. Je volgt wat je ziet op sociale media. En in het begin zie je jouw investering verdubbelen, en misschien zelfs 10 keer zoveel waard worden. Maar als je de volgende ochtend kijkt, is de prijs gedaald tot (bijna) nul. En jij begrijpt niet waarom je zoveel geld hebt verloren. Nou, misschien ben je net betrokken geweest bij een beruchte ‘Rug pull’. In onderstaand artikel krijg je een complete uitleg van het concept ‘Rug Pull’.

 

Rug Pull betekenis

Een Rug Pull is een frauduleuze activiteit in de cryptocurrency- en blockchainruimte waarbij de ontwikkelaars of promotors van een bepaalde token of munt er met het geld van de beleggers en investeerders vandoor gaan. Dit kan gebeuren wanneer een crypto of NFT project kunstmatig is opgeblazen door middel van marktmanipulatie. Hierdoor kopen nietsvermoedende beleggers het tegen hoge prijzen in om er later achter te komen dat de waarde ervan drastisch is gedaald. Daarom is het belangrijk dat beleggers zich bewust zijn van deze oplichting om hier niet het slachtoffer van te worden.

 

Wat is een Rug Pull

Een Rug Pull zijn bepaalde frauduleuze activiteiten die plaatsvinden in de cryptocurrency- en blockchain-omgeving. Hierbij is er sprake van marktmanipulatie en uitbuiting van beleggers. In dit scenario zullen ontwikkelaars of promotors van een bepaalde munt of token de waarde ervan kunstmatig hoog houden en beleggers aantrekken die niet weten wat er gebeurt. Wanneer die beleggers zich inkopen, daalt de prijs snel door de valse hype die eromheen werd gegenereerd. Deze valse hype wordt gecreëerd door dezelfde ontwikkelaars of promotors die snel winst willen maken door te profiteren van nietsvermoedende beleggers. De daaruit voortvloeiende verliezen kunnen aanzienlijk groot zijn. Dit doordat de prijzen ’s nachts kunnen crashen, waardoor beleggers niets anders overhouden dan hun verlies. Om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van deze oplichting, is het belangrijk dat beleggers hun onderzoek doen en grondig begrijpen waarin zij investeren voordat zij beslissingen nemen.

 

Hoe ontstaat een Rug Pull?

Een Rug Pull doet zich voor wanneer ontwikkelaars of promotors van een bepaalde token of munt marktmanipulatie gebruiken om de prijs ervan kunstmatig op te drijven. Zij doen dit gewoonlijk door een hype rond het project te creëren en beleggers ervan te overtuigen het tegen hoge prijzen te kopen. Zodra zij hun eigen bezit hebben verkocht, daalt de prijs snel omdat er geen echte vraag naar is. Dit laat beleggers achter met waardeloze tokens die niet eens in de buurt waard zijn van wat zij ervoor hebben betaald. Dit leidt uiteindelijk helaas tot aanzienlijke verliezen voor particuliere beleggers.

 

2 Rug Pull voorbeelden op de blockchain

  1. Een voorbeeld van een Rug Pull vond plaats met het FOMO3D-spel. Dit was een op Ethereum gebaseerd sociaal experiment in juli 2018. Het spel beloofde grote beloningen voor wie vroeg investeerde. Het project had veel investeerders, evenals een groep ‘Whales’ die ongeveer 80% van alle tokens in handen hadden. Zodra zij hun tokens uitbetaalden, daalde de waarde van de resterende fondsen hard. Hierdoor hielden de overige beleggers bijna niets over. Dit incident wordt beschouwd als een van de beroemdste voorbeelden van een Rug Pull.
  2. Een ander voorbeeld vond plaats in januari 2021, met een cryptocurrency-project genaamd PlusToken. Dit project werd op sociale media aangeprezen als een project met hoge rendementen voor beleggers die hun tokens vroeg kochten. Hoewel het aanvankelijk enige tractie kreeg, vervalsten de ontwikkelaars van het project uiteindelijk een hack en ontsnapten met miljoenen euro’s aan tokens uit de portefeuilles van beleggers zonder enige traceerbaarheid of verantwoording achter te laten. Als gevolg daarvan bleven veel mensen die gedupeerd waren door deze oplichting achter met waardeloze PLT-tokens die na het incident vrijwel onbruikbaar werden.

 

4 Tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een Rug Pull

De beste tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een Rug Pull zijn:

  • Waakzaam zijn en zelf je eigen onderzoek te doen. Dit voordat je in een cryptocurrency of NFT investeert. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe het project werkt en dat het afdoende is gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij.
  • Ben bewust van de mogelijkheid van marktmanipulatie en let goed op hoe de prijs van het project schommelt na de lancering.
  • Het is ook belangrijk om te letten op eventuele red flags. Voorbeelden hiervan zijn plotselinge prijsstijgingen of grote geldbedragen die in het project worden gepompt.
  • Ten slotte is het altijd verstandig uw beleggingen te diversifiëren en alleen te beleggen wat u zich kunt veroorloven te verliezen.

 

Ben je bewust van het bestaan van Rug Pull’s

Het is van essentieel belang dat beleggers zich bewust zijn van Rug Pull’s en andere soortgelijke oplichtingspraktijken. Dit omdat deze tot grote verliezen kunnen leiden. Bewust zijn creëren van deze scam is de enige manier om ervoor te zorgen dat beleggers niet het slachtoffer worden van marktmanipulatie. Het is belangrijk dat beleggers begrijpen hoe het project werkt, letten op de koersschommelingen na de lancering, en letten op potentiële red flags. Daarnaast zijn diversificatie van beleggingen en alleen beleggen wat men zich kan veroorloven te verliezen manieren waarop beleggers zich tegen dit soort scams kunnen beschermen.

Bovendien is inzicht in de risico’s van nieuwe tokens of munten van vitaal belang om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen bij het investeren. Beleggers moeten een project grondig onderzoeken voordat zij geld toezeggen en nooit meer investeren dan zij bereid zijn te verliezen. Ten slotte kan het bijhouden van nieuws over een bepaald project beleggers helpen op de hoogte te blijven van mogelijke oplichting in de toekomst. Door Rug Pulls te begrijpen en preventieve maatregelen te nemen, zoals de bovengenoemde, kunnen beleggers zichzelf beschermen tegen dergelijke zwendelpraktijken.

 

Conclusie

Concluderend kan een Rug Pull een verwoestende ervaring zijn voor beleggers als zij niet goed zijn voorbereid. Het is essentieel om je eigen onderzoek te doen voordat je investeert in een cryptocurrency of NFT. Let ook goed op de marktschommelingen na de lancering. Bovendien helpt diversificatie van beleggingen en alleen beleggen wat u zich kunt veroorloven te verliezen, u te beschermen tegen potentiële verliezen als gevolg van zwendel zoals deze. Door te begrijpen hoe een Rug Pull werkt en preventieve maatregelen te nemen zoals hierboven genoemd, kunnen beleggers op de hoogte blijven van mogelijke bedreigingen en slimme beslissingen nemen als het gaat om hun beleggingen.

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen