Bij het horen van het woord NFT denken mensen vaak aan kunstenaars die digitale kunst (plaatjes) maken. NFT’s zijn interessant voor elk soort artiest, zo ook voor muzikanten. Sinds vorig jaar zijn Non-Fungible Tokens (NFT’s) steeds populairder onder deze groep artiesten. Hierdoor stijgt het aantal NFT’s in de muziekindustrie. In dit artikel lees je over een aantal voorbeelden van artiesten die NFT’s gebruiken in combinatie met hun muziek. Ook kom je erachter dat het mogelijk is om NFT’s in de muziek-wereld op verschillende manieren in te zetten.
Het begin van NFT’s in de muziekindustrie
NFT’s werden voor het eerst groots opgenomen in de muziekbranche in maart 2021. Dit was namelijk het moment dat de muzikant Grimes een collectie NFT’s verkocht voor bijna 6 miljoen dollar! Grimes ken je wellicht als de ex-vrouw van Elon Musk en moeder van X AE A-XII.
Een aantal dagen later bood ook de rockband Kings of Leon hun album te koop aan in de vorm van een NFT. In totaal werden 18 “golden ticket” NFT’s gekoppeld aan een echt concertticket. Deze concerttickets gaven de koper een aantal VIP-voordelen. Een van deze voordelen was bijvoorbeeld een stoel op de eerste rij bij elk concert dat Kings of Leon ooit gaat spelen. De veiling van deze collectie bracht 2 miljoen dollar op.
Sindsdien ontstaan er steeds meer combinaties tussen NFT’s en de muziekindustrie. Hieronder vind je een aantal bekende voorbeelden.
De eerste internationale zanger die werkt met NFT’s: The Weeknd
The Weeknd wordt gezien als de eerste zanger met internationale status die kansen zag in NFT’s. De zanger verzamelt samen met Strangeloop Studios al sinds 2015 materiaal wat gebruikt kan worden voor zijn NFT-collectie. Op maart 2021 kondigde de artiest zijn eerste NFT drop aan, dit deed hij met een Tweet. De huidige collectie bevat 8 NFT’s. In deze collectie zit ook een nog niet uitgebracht nummer van The Weeknd genaamd “The Source”. Het onuitgebrachte nummer werd onlangs als NFT verkocht voor 490.000 dollar.
The Weeknd heeft zich ook gebonden aan het NFT-plaform van Tom Brady. Dit is het platform ‘Autograph’. De NFL-ster Tom Brady zette dit platform op in samenwerking met de voormalige CEO van MySpace en kreeg steun van leidinggevenden bij Apple en Spotify.
The Weeknd heeft zijn vertrouwen in het platform ook geuit. Hij zei daarbij het volgende: als kunstenaar ben ik altijd gedreven om de grenzen van kunst te verleggen. Daarbij voel ik mij al een aantal jaar aangetrokken tot NFT’s. Ik stond te popelen om me bij Autograph aan te sluiten om zo een nieuwe tak in de muziekwereld te lanceren.
Een DJ die actief bezig is met NFT’s: Deadmau5
Nog niet lang geleden presenteerde Deadmau5 een NFT-collectie genaamd “Head5”. De DJ experimenteert al een tijdje met NFT’s in de muziekindustrie. Deze keer wilde hij verder gaan en presenteerde hij een metaverse project. Samen met zijn oude medewerker Nick “Smearballs” DenBoer, zette deadmau5 op maandag 15 november 5.555 NFT’s te koop, deze noemt de artiest Head5. Elke NFT in de collectie heeft unieke eigenschappen en zijn volledig gerandomiseerd. Wel bestaat elke NFT uit een ‘schedel’, ogen’, ‘oren’ en ‘mond’, een voorbeeld hiervan zie je in de afbeelding hieronder. Binnen 3 dagen werden 1.870 van deze NFT’s verkocht tegen een prijs van 0,15 ETH.

Ook de rapper Snoop Dogg verwelkomt NFT’s in de muziekindustrie
In april 2021 begon ook de bekende rapper Snoop Dogg NFT’s te introduceren in de muziekindustrie. Hij publiceerde toen namelijk zijn eerste NFT-collectie, Deze had als titel “A Journey with the Dogg“. De collectie combineert persoonlijke herinneringen met op NFT geïnspireerde kunst. De collectie bevat ook een nummer genaamd “NFT”. Dit nummer is vanzelfsprekend geïnspireerd door de nieuwe vorm van digitale kunst.
In een interview met Vanity Fair legde Snoop Dogg uit waarom hij geïnteresseerd is in NFT’s. Hij vertelde daarbij het volgende: NFT’s zorgen voor een directe verbinding tussen mij en mijn fans. Wanneer je een nummer van mij downloadt of een plaat koopt dan kan ik geen connectie met je maken. Door middel van NFT’s kan ik dat wel. Het is mijn intentie om in contact te blijven met de fans die mijn NFT’s kopen. Er kan geen platform of tussenpersoon meer tussenkomen die mijn berichten filtert.
Conclusie
Muzikanten en de algehele muziekindustrie raken steeds meer geïnteresseerd in NFT’s. Muziek, video’s, en ook concertkaarten kunnen gepresenteerd en verkocht worden als een NFT. Artiesten en platenlabels kunnen door middel van NFT’s hun fans nieuwe ervaringen bieden en experimenteren met nieuwe manieren om geld te verdienen met hun kunst. Dit komt omdat NFT’s van grote waarde kunnen zijn voor artiesten. Lees in dit artikel 3 reden om NFT-art te maken.
.