NFT-blog

Voor alle informatie over NFT’s 

NFT-Royalties, extra geld verdienen met jouw NFT’s!

NFT-royalties

NFT’s worden steeds bekender onder artiesten en kunstenaars. Dit komt doordat NFT’s vele voordelen kennen voor deze groep mensen. Het is niet alleen een handige manier om je werk te verkopen, maar je kan er ook blijvend geld aan verdienen. Dit is mogelijk door het concept ‘’NFT-Royalties’’. Deze Royalty’s zijn erg interessant.  Wanneer NFT’s (non-fungible tokens) nieuw voor je zijn, vraag je je af ​​wat NFT-royalties precies zijn en wat je ermee kunt doen. In dit artikel leer jij wat NFT-royalties precies zijn, waarom ze worden gebruikt en wie er precies profijt van hebben.

Wat zijn NFT-royalties?

NFT-royalties geven de originele (eerste) eigenaar van een NFT een percentage van de verkoopprijs telkens wanneer de NFT op een marketplace wordt verkocht. NFT-royalties krijg je voor altijd. Ze worden namelijk automatisch uitgekeerd door middel van smart contracts. Bij de meeste marketplaces heb je de mogelijk om het royalty-percentage zelf samenstellen. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 15%.

Let op: er zijn veel verschillen tussen NFT-royalties en traditionele royaltybetalingen. De NFT-royalties zijn automatische uitbetalingen aan de eerste eigenaar. Deze uitbetalingen vinden plaats op het moment dat de NFT is verkocht. Deze betalingsovereenkomsten zijn gecodeerd in zogeheten smart contracts op de blockchain. Elke keer dat een secundaire verkoop plaatsvindt, controleert het smart contract of er aan de voorwaarden van de NFT is voldaan. Als er een royalty wordt herkent dan gaat een deel van de verkoopwaarde naar de eerste eigenaar van de NFT. Dit is erg handig omdat er op deze manier geen tussenpersonen nodig zijn voor het verhandelen van je werk.

Hoe werken NFT-royalties?

Door middel van NFT-royalties krijgt de maker van de NFT een percentage van het verkoopbedrag wanneer de NFT opnieuw is verkocht. De maker van de NFT bepaalt het percentage op het moment dat het werk wordt opgeslagen op de blockchain. Eenmaal opgeslagen levert de NFT bij een verkoop voor altijd een percentage op dat de maker heeft gekozen. 

Voorbeeld: Stel jij hebt NFT-art gemaakt op Rarible. Een fan van je kunst koopt het kunstwerk voor 2 ETH. Dan heb jij op dat moment dus 2 ETH verdiend. Daarnaast heb jij ook NFT-royalties in jouw NFT gecodeerd. Hierin staat dat jij 10% van alle toekomstige opbrengsten krijgt. Nu veilt de koper van jouw NFT de NFT voor een nog hogere prijs. Dit komt bijvoorbeeld doordat jouw reputatie is gegroeid en daarmee ook de waarde van jouw werk. De koper slaagt erin om het werk voor 10 ETH te verkopen. Dit betekent dat jij ook 1 ETH verdient aan deze verkoop. Dat komt doordat jij een royalty van 10% in de NFT had gecodeerd. Daarbij kan de nieuwe eigenaar de NFT weer tegen een nog hogere prijs verkopen en dan krijg jij weer 10% van de nieuwe verkoopprijs.
Op deze manier ontvangt de artiest een terugkerend inkomen uit zijn creaties. Dus met NFT-royalties profiteert je van elke verkoop van jouw werk zolang het maar blijft verkopen. Deze royalty’s worden niet door een persoon beheert, maar rechtstreeks vanuit de blockchain uitbetaald. Hierdoor is het onmogelijk om opgelicht te worden.

NFT royalties


Wie hebben er profijt van NFT-royalties?

NFT-royalties zijn een unieke kans om de inkomsten van artiesten en kunstenaars te maximaliseren. Naarmate hun populariteit groeit, krijgen ze waarschijnlijk ook steeds meer rendement op hun werk. Vroeger hadden kunstenaars na de eerste verkoop geen mogelijkheid om de daaropvolgende transacties van hun werk te volgen. Als ze hun werk eenmaal hadden verkocht, zou dat alles zijn wat ze verdienden. De kopers van hun werk daarentegen kunnen hetzelfde werk tegen enorm hoge prijzen verkopen als ze op het juiste moment wachten. Dit leidde ertoe dat de kunstenaars zelf geen cent profiteerden van latere verkopen, hoe hoog de prijs ook was. Door NFT’s verandert dit volledig. Kunstenaars kunnen voor altijd een deel van de verkoop van hun creaties krijgen.

Steve Aoki, Ozuna, Kings of Leon zijn artiesten die al een tijdje actief bezig zijn met deze nieuwe technologie. Zij verkopen hun werk door middel van NFT’s en generen extra inkomsten door middel van NFT-royalties.

Zijn er ook voordelen voor de koper?

Natuurlijk kan iedereen die NFT’s maakt gebruik maken en profiteren van NFT-royalties. Maar het heeft ook een aantal voordelen voor de koper. Zo weet hij door middel van NFT’s namelijk zeker dat hij een origineel kunstwerk koopt, dit kan hij ook eenvoudig verifiëren. Hierdoor kan de koper met trots tonen dat hij de rechtmatige eigenaar is van het werk. Dit zorgt er voor dat hij het werk makkelijker kan doorverkopen. Dit is dus een win-win situatie voor zowel de koper als de verkoper.

Waarom gebruik je NFT-royalties?

NFT-royalties’s zijn een mooie manier om geld te blijven verdienen met jou NFT’s. Dit kan dus door middel van secundaire verkopen. Winst maken op basis van secundaire verkopen was in het verleden nooit mogelijk voor artiesten. Door middel van royalties krijgt een artiest gemakkelijk betaald op basis van populariteit. Het is namelijk niet meer dan eerlijk dan dat zij ook profiteren van secundaire verkoop van hun werk, zelfs in de toekomst wanneer ze niet langer in het bezit zijn van hun NFT en werk. Het oude systeem waarbij tussenpersonen en bedrijven winst maken terwijl de kunstenaar achterblijft is hiermee verleden tijd.

De kansen die NFT’s bieden, kunnen ook worden toegepast op fysieke goederen, zodat alle kunstenaars en artiesten (niet alleen digitale) kunnen profiteren van hun werk. Dit maakt het voor kunstenaars en artiesten mogelijk om betaald te krijgen voor wat ze verdienen. Het wordt steeds waarschijnlijker dat NFT’s nalatenschapsactiva worden. Dit houd in dat je NFT’s bijvoorbeeld van iemand kan erven. De overdracht van deze activa, inclusief royalty’s zal zorgvuldig geregeld moeten worden via testamenten en juridische instrumenten.

Niet elke NFT en NFT-marketplace maakt gebruik van Royalties

Tot slot, houd er rekening mee dat niet alle NFT’s royalty’s opleveren. Het moet namelijk specifiek in de voorwaarden van de NFT zijn gecodeerd. Zodra de voorwaarden in een de smart contract zijn opgenomen gaat de rest vanzelf. Daarbij bieden ook niet alle marketplaces NFT-royalties aan. Rarible en OpenSea zijn platformen die wel NFT-royalties aanbieden bij het creëren van een NFT.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat NFT-royalties precies zijn, hoe ze werken en wie er gebruik van kan maken. Wie weet is deze manier van inkomsten genereren ook wel wat voor jou!

Deel dit bericht via:

Gerelateerde artikelen